ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Υποψήφιος Δήμαρχος: Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης
Ι. ΑΡΧΕΣ- ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ- ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ- ΤΟΠΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
Οι πολίτες στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 θα ψηφίσουν αξιολογώντας τα πρόσωπα, τις προτάσεις τους και τις πρωτοβουλίες. Για το λόγο αυτό, παρουσιάζονται οι αρχές, οι προτεραιότητες στις πολιτικές επιλογές μας και τα προτεινόμενα μέτρα πολιτικής.
Αρχές
- Στήριξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
- Ενθάρρυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
- Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
- Διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου.
- Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Δήμου
- Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων προς όφελος των πολιτών.
Προτεραιότητες στις πολιτικές επιλογές
- Επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
- Προώθηση της δια βίου μάθησης και της κοινωνίας των πολιτών.
- Διαφάνεια , διαβούλευση, ενημέρωση, κοινωνική λογοδοσία και ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
- Αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, υποστήριξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
- Ανάπτυξη του ενδογενούς δυναμικού, προστασία του περιβάλλοντος και οργάνωση αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.
- Κατασκευή και συντήρηση έργων υποδομής.
- Προώθηση δέσμης μέτρων και παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Για να υπηρετηθούν οι παραπάνω αρχές και προτεραιότητες , η παράταξή μας προωθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο βασικά μέτρα πολιτικής, μέσω συγκεκριμένων θεσμών που θα δημιουργήσει, στους τομείς της τοπικής δημοκρατίας , της κοινωνικής πολιτικής, της βιώσιμης ανάπτυξης, της δια βίου μάθησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.
ΙΙ. ΧΩΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Η έννοια του χώρου έχει καθοριστική συμβολή και σημασία για την κοινωνική ευημερία. Οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και δραστηριότητες βρίσκονται σε στενή αλληλεξάρτηση με το χώρο. Ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ένα σπουδαίο μέσο για την υλοποίηση κοινωνικών και οικονομικών στόχων, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ολοκληρωμένη χωρική οργάνωση, με ταυτόχρονη επιδίωξη την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την πολιτεία. Η τουριστική δραστηριότητα στο δήμο Χερσονήσου επεκτείνεται σε βάρος της αγροτικής γης , η έλλειψη σημαντικών υποδομών δεν βοηθά την προσπάθεια προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού. Ο χωροταξικός σχεδιασμός φαίνεται πως είναι αναγκαίος, επιτακτικός και επίκαιρος για τη διαχείριση των αλλαγών σε περιβαλλοντικά στοιχεία( οικισμοί, γεωργική γη, ζώνες προστασίας κα), αλλά και των αλλαγών που συντελούνται στις χρήσεις γης, τα δίκτυα υποδομής και το φυσικό ή δομημένο περιβάλλον.
Η εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του Ν 4759/2020, για το σύνολο του δήμου Χερσονήσου και με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Γενικές κατευθύνσεις για την υπό εκπόνηση χωρική οργάνωση του δήμου μας, προτείνονται:
- Ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της εδαφικής συνοχής μεταξύ του Δήμου και των ευρύτερων χωρικών ενοτήτων, που αυτός εντάσσεται.
- Επίτευξη ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ παράκτιου χώρου και ενδοχώρας.
- Προστασία του παράκτιου χώρου , από τη συνεχή περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση, ως συνέπεια της εντατικής εκμετάλλευσης του, μέσω της ανάσχεσης της ανεξέλεγκτης τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης.
- Οριοθέτηση όλων των οικισμών που στερούνται ορίων
- Άμεση πολεοδόμηση των οικισμών , ώστε να οργανωθεί ο οικιστικούς ιστός και να ανευρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για κοινόχρηστους χώρους και κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
- Εξέταση ανάγκης επέκτασης ορίων οικισμών.
- Επανεξέταση , ιεράρχηση οδικού δικτύου.
- Βελτίωση του περιβάλλοντος και του τοπίου, μέσω της διατήρησης των καλλιεργειών ελιάς και την ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών.
- Ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας.
- Προώθηση μελετών ανάπλασης σε διάφορες περιοχές.
- Διερεύνηση των χαρακτηριστικών των οικισμών του δήμου Χερσονήσου.
- Επανάχρηση αξιόλογων κτιρίων ή οικιστικών συνόλων.
- Συντονιστικός ρόλος του δήμου στην ανάπτυξη των οικοδομικών συνεταιρισμών.
- Δημιουργία παράκτιων οδών ήπιας κυκλοφορίας με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους κατά μήκος του δήμου Χερσονήσου και διάνοιξη- διαπλάτυνση κάθετων οδών.
- Διασύνδεση οικισμών ενδοχώρας με το ΒΟΑΚ και οριζόντιες συνδέσεις μεταξύ των οικισμών.
ΙΙΙ. ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ (ΟΔΠΖ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Ο παράκτιος χώρος είναι ευμετάβολος και απαιτεί την υιοθέτηση πολιτικών επιλογών και παρεμβάσεων που διαθέτουν ευελιξία στις κάθε λογής αλλαγές.
Είναι η πλέον δυναμική και ευαίσθητη χωρική ενότητα , στην οποία έχει στηριχθεί η οικονομία της περιοχής. Η μεγάλη προσέλευση , κυρίως ξένων επισκεπτών, ασκεί πιέσεις στην περιοχή και αυξάνει τις απαιτήσεις σε πόρους , αλλά επιβαρύνει και το περιβάλλον, φυσικό και κοινωνικό.
Αποτελεί προτεραιότητα η εκπόνηση ενός σχεδίου με αντικείμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης. Η ΟΔΠΖ απαιτεί ένα τρόπο διακυβέρνησης , ο οποίος βασίζεται στη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των πολιτών για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην παράκτια ζώνη.
Το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης θα αποτελέσει τη βάση, το εργαλείο για τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων δράσεων από ευρωπαϊκούς πόρους.
Κρίσιμα ερωτήματα
- 1. Προσδιορισμός των χαρακτηριστικών και των επιπέδων τουριστικής ανάπτυξης.
- 2. Προσδιορισμός του στόχου ή του επιπέδου επιδιωκόμενης τουριστικής ανάπτυξης.
- 3. Προσδιορισμός του τρόπου – μέσων που θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος για να φθάσει στο επιθυμητό της ανάπτυξης.
Το πρότυπο « ήλιος – θάλασσα», πρέπει να μετεξελιχθεί και να αναδειχθεί σε αναδυόμενο τοπίο « ειδικών –εναλλακτικών μορφών τουρισμού». Το πενήντα τοις εκατό(50%) του πληθυσμού του δήμου κατοικεί σε περιοχές έως και 800 μέτρα από τη θάλασσα
Κρίσιμα ζητήματα παράκτιας ζώνης
- 1. Οικονομικά- κοινωνικά( έλλειψη υποδομών, ανεργία, καταστροφή της πολιτισμικής κληρονομιάς)
- 2. Περιβαλλοντικά( ρύπανση βιοτόπων, ανύψωση θαλάσσιων υδάτων, μείωση αποθεμάτων νερού).
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Τουρισμός
- Ενθάρρυνση ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα με: εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, ενσωμάτωση της καινοτομίας, ενίσχυση ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών
- Προώθηση της ανάπτυξης βιώσιμου και ποιοτικού τουρισμού.
- Δημιουργία, εδραίωση και προβολή μια νέας εικόνας και ταυτότητας της περιοχής
Αγροτικός τομέας
- Ενθάρρυνση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα μέσω της αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα.
- Βελτίωση του περιβάλλοντος και του τοπίου, μέσω της διατήρησης των καλλιεργειών της ελιάς και της ανάπτυξης βιολογικών καλλιεργειών.
- Ενίσχυση της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας μέσω της αύξησης της απασχόλησης.
- Προώθηση της ανάπτυξης του τουρισμού.
Ανθρωπογενές περιβάλλον
- Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Καταγραφή και οριοθέτηση μη κηρυγμένων μνημείων.
- Ενημέρωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής.
Επιχειρηματικότητα
- Τοπικές συμπράξεις.
- Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας.
- Βελτίωση της τοπικής διακυβέρνησης μέσω της δημιουργίας δεσμών ανάμεσα σε διαφορετικούς τοπικούς οικονομικούς κλάδους( τουρισμός, γεωργία, μεταποίηση και εμπόριο)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Ο παράκτιος χώρος του δήμου μας, χωρίς αυτό να είναι μονοσήμαντο και δεσμευτικό μπορεί να χωριστεί σε ζώνες.
ΖΩΝΗ 1
Ήπιας ανάπτυξης( παραδοσιακοί οικισμοί Χερσονήσου- Πισκοπιανού- Κουτουλουφαρίου)
- Αυστηρή προστασία και διαφύλαξη των παραδοσιακών οικισμών.
- Εκπόνηση και θεσμοθέτηση του πολεοδομικού σχεδιασμού και κάλυψη όλης της περιοχής με σχέδια χρήσεων γης.
- Συμπλήρωση και δημιουργία των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων( παιδικές χαρές, πάρκα) και κοινωφελών εγκαταστάσεων ( χώροι υγείας και άθλησης).·
- Βελτίωση των τεχνικών υποδομών ( οδικό δίκτυο, χώροι στάθμευσης, κατασκευή και βελτίωση πεζοδρομίων, παρακαμπτήριοι δρόμοι ).
- Ισχυροποίηση και σύνδεση της αγροτικής ενδοχώρας με την παράκτια ζώνη , με μέσα βιώσιμης κινητικότητας και διευκόλυνση της κίνησης πεζών και ποδηλάτων, δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τους κύριους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους της περιοχής.
- Δημιουργία δικτύου τοπικών επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους
ΖΩΝΗ 2
Λιμήν Χερσονήσου- Σταλίδα- Μάλια
Επιβάλλεται η ανάδειξη κρυμμένων πόρων για τη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος. Προτείνεται η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς( υγρότοπος Μαλίων, αρχαιολογικοί χώροι, ανάπλαση οικισμών κλπ).
Η ζώνη αυτή απαιτεί , άμεσα , την εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Κάλυψη όλης της περιοχής με σχέδια χρήσεων γης. Ολοκλήρωση των ΓΠΣ και την πολεοδομικών μελετών. Ανάδειξη του οικιστικού πυρήνα των Μαλίων .Ανάσχεση της αισθητικής και λειτουργικής υποβάθμισης της περιοχής.Εκπόνηση ειδικής αρχιτεκτονικής – πολεοδομικής μελέτης. Εφαρμογή μελέτης ανάπλασης παραλιακής ζώνης Λιμένος Χερσονήσου. Διαφύλαξη του πολύτιμου αγροτικού χώρου των Μαλίων. Μελέτη προστασίας, βελτίωσης και ανάδειξης παραλιών Σταλίδας.
Προκειμένου να εξασφαλισθεί η εφαρμογή των παραπάνω προτεινόμενων δράσεων, απαιτείται έλεγχος και οργάνωση των χρήσεων γης. Προτείνεται επίσης η θεσμοθέτηση του εργαλείου Παρατηρητήριο χρήσεων γης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας INSPIRE για την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής.
Παρεμβάσεις
- Συμπλήρωση και δημιουργία απαραίτητων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων( παιδικές χαρές, πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ).
- Βελτίωση και συμπλήρωση τεχνικών υποδομών( οδικό δίκτυο, χώροι στάθμευσης, πεζόδρομοι, αντιπλημμυρικά έργα, διάνοιξη δρόμων κλπ).
- Αντιμετώπιση κυκλοφοριακού προβλήματος( κυκλοφοριακή μελέτη, δημοτικά πάρκινγκ, κατασκευή κέντρου μετεπιβίβασης επιβατών, κατασκευή παρακαμπτήριων δρόμων, δημιουργία νέων παράλληλων και κάθετων οδικών αρτηριών, εκπόνηση και εφαρμογή Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας κλπ).
- Κατασκευή και χαρακτηρισμός πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, προς χώρους υψηλής επισκεψιμότητας( εμπορική ζώνη περιοχής, μνημεία, βιότοπος Μαλίων, αρχαιολογικοί χώροι κλπ).
- Ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού ( καταδυτικός, κρουαζιέρας, αθλητικός , θρησκευτικός κλπ).
- Σχέδιο Μάρκετινγκ για την προβολή της περιοχής.
- Ολοκλήρωση Μαρίνας Μαλίων, αύξηση θέσεων ελλιμενισμού σε υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις .
- Εξασφάλιση προσβασιμότητας στο παράκτιο μέτωπο.
- Δημιουργία δικτύου τοπικών επιχειρήσεων.
ΖΩΝΗ 3
Υγρότοποι Αποσελέμη και Μαλίων
Η ανάδειξη των πρωτευόντων πόρων της φυσικής κληρονομιάς, των υγρότοπων είναι επιβεβλημένη , γιατί διατηρούν σημαντικό πλούτο και παίζουν ρόλο στον κύκλο του νερού .
Επιδίωξη μας η από το νόμο προβλεπόμενη σύσταση φορέα διαχείρησης των παραπάνω βιοτόπων.
ΖΩΝΗ 4
Παράκτιο μέτωπο Δημοτικών Κοινοτήτων Ελαίας- Κάτω Βάθειας- Ανώπολης- Γουβών-Χερσονήσου
Η συγκεκριμένη ζώνη είναι σημαντικό τμήμα του δήμου και μπορούν σε αυτή να χωροθετηθούν ήπιες δραστηριότητες αθλητισμού και αναψυχής, οι οποίες μπορούν να προσελκύσουν μόνιμους κατοίκους και ντόπιους επισκέπτες. Η εν λόγω περιοχή μπορεί να χωρισθεί σε δύο υποενότητες τη δυτική που έχει άμεση διασύνδεση με το μεγάλο αστικό κέντρο του Ηρακλείου και την ανατολική ( Γούβες-Ανάληψη-Ανισσαράς ) στην οποία έχουν ανεγερθεί μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Το τμήμα Καρτερού χαρακτηρίζεται από την οργανωμένη παραλία λουόμενων και την άμεση συσχέτιση με το διατηρητέο μνημείο « Μοτέλ Ξενία». Ένα άλλο τμήμα της ζώνης αυτής είναι η παραλιακή ζώνη Βαθειανός Κάμπος- Κοκκίνη Χάνι- Γούρνες.
Η ζώνη αυτή συγκεντρώνει σημαντική τουριστική δραστηριότητα, αλλά και σοβαρά προβλήματα στο απόθεμα κατοικιών.Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η κατασκευή βασικών έργων υποδομής για την προστασία και αναβάθμιση της περιοχής, η οποία θα βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων για την κατασκευή τουριστικών μονάδων υψηλής ποιότητας.
Παρεμβάσεις
- Συμπλήρωση και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών εγκαταστάσεων.
- Βελτίωση και συμπλήρωση των τεχνικών υποδομών.
- Ανάγκη για στροφή προς τον ποιοτικό τουρισμό.
- Δημιουργία προϋποθέσεων εξασφάλισης της πρόσβασης στον παράκτιο χώρο.
- Βελτίωση οδικού δικτύου.
- Εκπόνηση και εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης.
- Δημιουργία δικτύου τοπικών επιχειρήσεων.
- Ανάπλαση παραλιακής ζώνης και χωροθέτηση έργων πεζοδρόμησης κλπ .
- Αντιμετώπιση των συγκρουόμενων χρήσεων γης.
- Προστασία και ανάδειξη των ιστορικών , αρχαιολογικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.
- Βελτίωση της αισθητικής και της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος
ΖΩΝΗ 5
Διαφοροποιημένης Ανάπτυξης( Αγριανά, Χατζανά, Άγιος Ιωάννης κλπ).
Η περιοχή αυτή απαιτεί τη λήψη μέτρων για να διατηρήσει τον αγροτικό και οικιστικό της χαρακτήρα. Μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της φυσικής και τουριστικής εικόνας του δήμου Χερσονήσου. Επίσης με κατάλληλο πολεοδομικό σχεδιασμό μπορεί να αποτελέσει τη ζώνη οικιστικής ανάπτυξης υψηλής ποιότητας και αισθητικής.
Παρεμβάσεις
- Καθορισμός χρήσεων γής και οριοθέτηση αγροτικής γης.
- Οριοθέτηση έκτασης που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον , ως απόθεμα γης, για οικιστική ανάπτυξη.
- Εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων.
- Μελέτη οργάνωσης και ανάπτυξης πρότυπου οικισμού στο Δήμο.
- Διάνοιξη νέων κάθετων και παράλληλων οδικών συνδέσεων.
- Βελτίωση τεχνικών υποδομών ( οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης)
- Ενθάρρυνση διαφοροποίησης της τοπικής οικονομίας( επενδύσεις στην καινοτομία, ανάπτυξης βιοτεχνιών κλπ)
- Προώθηση ανάπτυξης του αγροτουρισμού.
Η χρηματοδότηση του σχεδίου και της στρατηγικής για την παράκτια ζώνη του Δήμου Χερσονήσου, μπορεί να στηριχθεί στο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων( CLLD), στο Ταμείο Ανάκαμψης, το τρέχον ΕΣΠΑ και σε λοιπά ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
ΙV. ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ
Η ενδοχώρα του Δήμου μας και ειδικότερα ολόκληρη η δημοτική ενότητα Επισκοπής , η περιοχή της Λαγκάδας και τα εσωτερικά γεωγραφικά διαμερίσματα των υπόλοιπων γεωγραφικών ενοτήτων του Δήμου που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα , θα υποστηριχθούν με ειδικά μέτρα και προγράμματα για την τόνωση και τον εμπλουτισμό του αγροτικού εισοδήματος.
Η πολιτική για μια ολοκληρωμένη ενδογενή ανάπτυξη εντοπίζεται στην προσπάθεια να λειτουργήσουν συμπληρωματικά η τουριστική ζώνη από τη μια και η αγροτική ζώνη της ενδοχώρας από την άλλη με σκοπό τη διάχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων που θα προέλθουν από μια τέτοια ολοκληρωμένη λειτουργία , την εξισορρόπηση των τοπικών οικονομιών και τη συγκράτηση του πληθυσμού στις εσωτερικές περιοχές.
Προτείνεται στην ενδοχώρα η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την τόνωση της γεωργίας, αλλά και της κτηνοτροφίας που θα έχουν ως βασικό στόχο τον εφοδιασμό των τουριστικών περιοχών με τα προϊόντα τους.
Μετά από πρόταση ειδικής επιστημονικής ομάδας εργασίας θα συσταθεί διακριτή διοικητική μονάδα στο Δήμο η οποία θα έχει την ευθύνη:
- Της διαχείρισης των γεωργικών οικοσυστημάτων της περιοχής.
- Την παροχή οδηγιών, κατευθύνσεων στους αγρότες για τη συνεχή βελτίωση των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων και την προώθηση νέων και καινοτόμων καλλιεργειών.
- Την εκπόνηση και παρακολούθηση προγραμμάτων στήριξης του αγροτικού κόσμου .
- Την ορθολογική εκμετάλλευση των αρδευτικών υδάτινων πόρων κάθε ενότητας.
- Την κατασκευή και επισκευή οδικού δικτύου σε συνεργασία με τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων.
Η δημοτική αρχή με στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα θα επιδιώξει τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ενδοχώρα, την εξισορρόπηση των τουριστικών και των αγροτικών εισοδημάτων, τη δημιουργία αυτάρκους – ολοκληρωμένου παραγωγικού κυκλώματος στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα και τη δημιουργία προϋποθέσεων –κινήτρων για μεταστροφή από τον τριτογενή κλάδο στους άλλους παραγωγικούς τομείς και κύρια στον πρωτογενή τομέα.
Αναμφίβολα στο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής θα είναι η προστασία του θαυμάσιου φυσικού περιβάλλοντος της ενδοχώρας και η αξιοποίηση και προστασία του αξιόλογου οικοπολιτιστικού αποθέματος της.
V.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων , η καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο άνθρωπος βρίσκεται στο κέντρο των επιλογών. Η επένδυση στον άνθρωπο έχει τεράστια σημασία στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, όσο και με τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.
Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου θα ενισχυθεί και θα αναλάβει ουσιαστικές αρμοδιότητες , όπως:
- Την έρευνα και καταγραφή κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες.
- Τον κοινωνικό σχεδιασμό και την πρόληψη κοινωνικών αναγκών.
- Την πληροφόρηση και υποστήριξη των πολιτών.
- Τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων.
- Την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας και προληπτικής ιατρικής, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
- Υποστήριξη με κάθε μέσο των οικογενειών που έχουν κοντά τους πρόσωπα με δυσκολίες.
- Παροχή βοήθειας σε θέματα ενδυσης, τροφίμων και φαρμάκων σε οικογένειες με οικονομική στενότητα.
- Στήριξη των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών με την ελάφρυνση ή ακόμη και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.
- Άσκηση επιδοματικής πολιτικής.
Ανάπτυξη επιμορφωτικών προγραμμάτων ,εκδηλώσεων και προγραμμάτων στοχευμένων στην κατάρτιση νέων και τον επαγγελματικό προσανατολισμό
VΙ. ΠΑΙΔΕΙΑ- ΝΕΟΛΑΙΑ- ΑθΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παιδεία
Ο Δήμος ανταποκρινόμενος στο θεσμικό του ρόλο και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του , θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής του την εκπαίδευση. Ενδιαφέρεται και στοχεύει στην ενεργοποίηση των μαθητών, την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης και της συμμετοχής τους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν. Στηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους και προσπαθεί σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους Συλλόγους Γονέων, να ικανοποιήσει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Οι υπηρεσίες του Δήμου φροντίζουν για τη λειτουργική επάρκεια και αισθητική των σχολικών συγκροτημάτων και των αύλειων χώρων τους. Η καθαριότητα του σχολικού περιβάλλοντος διασφαλίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο και με συνεργασία και συνδρομή του συνόλου των μελών της σχολικής κοινότητας.
Ενθαρρύνεται και ενισχύεται η πραγματοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων και συναντήσεων στις σχολικές μονάδες και αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές και τους πολίτες. Η δημιουργία προγράμματος σπουδών που αναφέρεται στην τοπική ιστορία, τις ιδιαιτερότητες και τη μοναδικότητα του τοπικού φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος θα αποτελέσει επιδίωξη της πολιτικής μας.
Ιδρύεται Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης και Σχολή Γονέων.
Προωθείται η δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας με ειδικούς επιστήμονες για την αντιμετώπιση διαφόρων σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων( ρατσισμός, ξενοφοβία, μαθησιακές δυσκολίες, πρόληψη για την αποτροπή χρήσης ναρκωτικών ουσιών κλπ). Μία φορά οπωσδήποτε το εξάμηνο το δημοτικό συμβούλιο συζητά αποκλειστικά θέματα παιδείας.
Νεολαία
Είναι πεποίθησή μας, ότι η νεολαία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας.
Αποτελεί το πιο ζωντανό κύτταρο του πληθυσμού και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του τοπικού γίγνεσθαι και την προαγωγή της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο.
Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες και θα εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές για τη στήριξη της νεολαίας και συγκεκριμένα:
- Οργανώνουμε Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Χερσονήσου για την εμπέδωση του θεσμού της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο και για την ενθάρρυνση των νέων να συμμετάσχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων χρήσιμων για όλους τους πολίτες.
- Στηρίζουμε το Συμβούλιο Νέων με υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικούς πόρους που θα εγγράφονται σε μόνιμη βάση στον προϋπολογισμό του Δήμου.
- Οι προτάσεις των νέων συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή τους.
- Δημιουργούνται πολύκεντρα νεολαίας στο δήμο, στα οποία λειτουργούν: τμήμα πληροφόρησης για νέες θέσεις απασχόλησης, τμήμα επιμόρφωσης και συνεχούς εκπαίδευσης, τμήμα κινητικότητας που ενθαρρύνει τους νέους για εξεύρεση εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τμήμα εθελοντισμού.
Το πολύκεντρο λειτουργεί με αυτοδιαχείριση των νέων.
- Ενθαρρύνουμε τη διασύνδεση της νεολαίας με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.
- Στηρίζουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα και την ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό.
- Διευκολύνουμε και υποστηρίζουμε την ενασχόληση των νέων με τις τέχνες και τον πολιτισμό.
- Καλλιεργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης , συνεργασίας, αλληλεγγύης με τους νέους, αλλά και μεταξύ αυτών και των λοιπών μελών της τοπικής κοινωνίας.
Η νεολαία αποτελεί μοχλό στις εξελίξεις.
Αθλητισμός
Η επένδυση στον αθλητισμό αποτελεί επένδυση της κοινωνίας στο μέλλον.
Ο αθλητισμός ενός τόπου μπορεί να ανυψώσει και να εμπνεύσει την κοινωνία. Μία σύγχρονη πολιτική για τον αθλητισμό οφείλει να στηρίζεται στην αρχή ότι ο αθλητισμός είναι δημόσιο αγαθό . Ο Δήμος έχει χρέος να φροντίζει για την προστασία, τη διάδοση και την ανάπτυξή του. Επιδίωξη μας είναι ο αθλητισμός να λειτουργεί ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης , ως αγαθό της κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.
Στον τομέα του αθλητισμού προτεραιότητες μας είναι:
- Καθιέρωση του μαζικού αθλητισμού, καθημερινή ανάγκη για τον πολίτη και τη νέα γενιά.Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου σε όλα τα διαμερίσματά του αποδίδονται στη χρήση των πολιτών και των φορέων.
- Αναπτύσσουμε σχέσεις συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και των αθλητικών σωματείων. Στηρίζουμε και επιχορηγούμε τους αθλητικούς συλλόγους.
- Κατασκευάζουμε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλο το δήμο,ολοκληρώνουμε αυτές που είναι στο στάδιο κατασκευής και επανεξετάζουμε τη δυνατότητα κατασκευής του νέου Διεθνούς Αθλητικού Κέντρο και Προπονητηρίου, το οποίο πέραν της κάλυψης των αναγκών της τοπικής κοινωνίας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.
VII. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ
• Αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελλίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή.
• Ολοκλήρωση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
• Κατασκευή αθλητικών και προπονητικών εγκαταστάσεων σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου.
• Δημιουργία πολιτιστικών και φυσιολατρικών διαδρομών στην ενδοχώρα.
• Σύνταξη και υλοποίηση μελέτης του δήμου «Αντισεισμικός σχεδιασμός και Μηχανισμός πολιτικής προστασίας».
• Εφαρμογή πλαισίου ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανάπτυξης του υδατικού δυναμικού.
• Ίδρυση και λειτουργία αστικού Κέντρου Υγείας.
• Δημιουργία φυσιολατρικού- πολιτιστικού πάρκου ενδοχώρας.
• Ίδρυση μουσείου στο Δήμο.
• Εφαρμογή προγράμματος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων , με τη συνεργασία των φιλοζωικών οργανώσεων.
• Κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και κατασκευή δικτύων αποχέτευσης σε όσες περιοχές στερούνται αυτών των υποδομών.
•Αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ενεργειακής δημοκρατίας.
• Αντιμετώπιση κυκλοφοριακού προβλήματος και κατασκευή νέων και σύγχρονων υποδομών στάθμευσης.
• Ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Νεολαίας. Εκπόνηση και υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης δημοτικών λιμένων. Αποπεράτωση λιμενικών εγκαταστάσεων.
• Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων- δρόμοι περιπάτου.
• Μέτρα και δράσεις στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, με έμφαση στους νέους αγρότες.
• Μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού και αγροτικού προϊόντος.
• Στήριξη του πολιτισμού και των παραδόσεων, θεσμοθέτηση μόνιμου φεστιβάλ πολιτιστικών εκδηλώσεων.
• Καταγραφή, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δήμου.
• Δημιουργία υποδομών διευκόλυνσης της καθημερινότητας των πολιτών και των ΑμεΑ.
• Οργάνωση και λειτουργία δημοτικής αστικής συγκοινωνίας με σύγχρονα μέσα μεταφοράς.
• Στήριξη πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.
• Προστασία και αξιοποίηση υδροβιότοπων και φαραγγιών του δήμου.
• Διεκδίκηση απόδοσης στο δήμο κρατικής περιουσίας, που απαξιώνεται , για την κάλυψη αναγκών των πολιτών( μοτέλ Καρτερού, έκταση « Ασύρματου» Κοκκίνη Χάνι, κτήριο ΕΦΚΑ Χερσονήσου- πρώην ΙΚΑ, έκταση ανενεργού πεδίου βολής ΣΕΑΠ στη Χερσόνησο).
• Ολοκλήρωση της μελέτης και κατασκευή νέου σύγχρονου δρόμου ΝΔΑΚ- Σμάρι- Γαλίφα – Καιν. Χωριό- ΒΟΑΚ, απαραίτητου για την αποσυμφόρηση του ΒΟΑΚ και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ενδοχώρας. Σύνδεση Καλού Χωριού( μέσω
Σμαρίου)- με το ΝΔΑΚ.
• Δημιουργία υποδομών στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ανάληψη συντονιστικού ρόλου του δήμου για την ανάπτυξή τους.
•Προστασία των ακτών από τη διάβρωση.
• Ολοκλήρωση μελετών της Περιφέρειας Κρήτης για την παλαιά εθνική οδό και υλοποίηση των προτεινόμενων έργων.
• Εκπόνηση και εφαρμογή ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την περιοχή της Λαγκάδας του δήμου, για την αντιμετώπιση των συνεπειών και των νέων δεδομένων της περιοχής από την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη.
• Ανάπλαση οικισμών και καταγραφή αρχιτεκτονικής τους ταυτότητας.
• Τόνωση της εξωστρέφειας του δήμου και ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών.
• Επανασύσταση και λειτουργία κρατικών υπηρεσιών στο δήμο, που καταργήθηκαν την εποχή των μνημονίων.
• Διαδημοτική συνεργασία με τους όμορους δήμους.
• Αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου, εφαρμογή του δημόσιου μάνατζμεντ και εφερμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας. Βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων.
• Σύνταξη και εφαρμογή επιστημονικής μελέτης αναδιάρθρωσης της υπηρεσίας καθαριότητας, προκειμένου η λειτουργία της να εξασφαλίζει τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις που θέτει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία , την αποτελεσματικότητα, την οικονομικότητα και την προστασία των εργαζομένων.
• Ανάπτυξη του κινήματος εθελοντισμού.
• Δημιουργία δικτύου πολιτιστικών συλλόγων και λοιπών συλλογικοτήτων.
• Στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων του δήμου από την υπηρεσιακό μηχανισμό του δήμου.
• Εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής πολιτικής του δήμου και σύσταση παρατηρητηρίου τουρισμού.
• Συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα του τόπου μας( Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης , ΕΛΜΕΠΑ, ΙΤΕ) για την σύνταξη μελετών, ερευνών και την εν γένει επιστημονική υποστήριξη του δήμου.
• Λειτουργία της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, ως δημοτικής δομής και ίδρυση Σχολής Επιμόρφωσης Στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
. Σύσταση και λειτουργία δημοτικής επιτροπής από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αναπτυξιακή πολιτική του δήμου.
• Ίδρυση θεματικού κέντρου- πάρκου στη ΔΕ Μαλίων για την ανάδειξη της αρχαιολογίας, της ιστορίας , των μύθων , των παραδόσεων και των φυσικών ομορφιών της ενότητας.Η διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή που θα λειτουργεί θα παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα πληροφόρησης για την περιοχή.